Merre tovább európai foci?

kabe96 , 2010.04.13. 21:40

Az angol labdarúgó bajnokság évek óta a legerősebb Európában, a  BL legjobb négybe az elmúlt években 2-3 csapatuk volt, a döntőben is volt 1 általában, de 2 is előfordult. Idén egy angol cspat sincs ott a BL elődöntőben.

Európa legerősebb bajnoksága az angol.

A fent látható mondatot ismételte minden szakértő, laikus, fiatal, idős, és mindenki. A tempó hihetetlen, elképesztő edzők, remek játékosok, stb. És rengeteg pénz. Roman Abramovics a telesztárolt Chelsea-vel nyert már mindent, csak BL-t nem(de már Puskás Öcsi is megmondta: "kis pénz, kis foci. Nagy pénz, magy foci"). És mióta várja már azt. És idén sem fog. Abramovicsnál tízszer akkora tőkével rendelkezik a Manchester City tulajdonosi köre, a Abu Dhabi United Group for Development and Investment-hez köthető Arab Emirátusból származó milliárdos(ok) átigazoláspolitikája egyszerű: megveszünk mindenkit, akire egy-két okosember azt, mondja, h na ő az egyik legjobb/legtehetségesebb játékos a földön. És kétszer annyit adnak érte, mint amennyit ér. És ha ellenszenves ez a politka, ha nem a City jövőre simán lehet még BL szereplő, a Chelsea pedig valószínüleg bajnok lesz.

Kérdés, hogy lesz-e egyáltalán valami 6+5 szabály(a kezdőben 6 hazai játékos kell, hogy szerepeljen minimum, és a lisszaboni szerződés miatt már az EU sem szabhat gátat ennek) a jövőben bevezetve(úgy 5-8 éven belül). Ha lesz, akkor az viheti csődbe ezt a focit(mármint a City félét). Bár akkor is igazolhatnak, de több angolt kell, az már menehezíti a helyzetüket. Az UEFA nyilván a saját neveléseket akarja előtérbe helyezni. Valóban: egyre kevesebb klub épít a saját neveléseire.

Manchester másik végén, a másik problémával találkozunk. Ott pedig óriási adóságok terhelik a klubot. Az UEFA, ha jól tudom ezt is szabályozná, hogy mennyi hitele lehet egy klubnak. A Glaser család(a tulajdonos) ellen rendszeresen tüntetnek a szurkolók, erről nem rég a Narancsban volt egy cikk.

És kérdés, hogy lesz-e valaha csapat Arsen Wenger ifjaiból. Mert mindig a "nevelési fázis" van. És egyre inkább elérnek abba a korba, amikor már a játékos majd' pályája csúcsán van, de valami mindig hiányzik belőlük, talán a rengeteg sérülés, vagy éppen a hiányposztok(inkább a megbízhatatlan emberek: pl. Almunia s Gallas képes nagyon rossz napokat kifogni)

Idén a Chelsea és az Arsenal gyengébben játszva esett ki, míg a MU vitatható, a 'Pool, pedig a Loki féle csoportból tovább sem jutott(a Fiorentina és a Lyon jutott tovább). A bajnokság már csak kétesélyes, az Arsenal kiszált a versenyfutásból, de az a Chesea csupán egy ponttal vezet, a negyedik helyért is nagy a harc(lassan a 'pool kiszáll belőle, de a City és a 'spurs közt óriási a csata)

Máshol Európában

A német bajnokság egyre erősebb, mint ahogy azt az is bizonyítja, hogy a Bayern elődöntős a BL-ben. Óriási a harc a bajnokságban, Van Gaal Bayern-je vezet, majd Magath egy év alatt bajnokesélyessé faragott Schalké-ja. A címvédő Wolfsburg csak a középmezőnyben helyezkedik el, míg a tavaly szintén jó idényt futó Hetha utolsó. Szóval a német focival számolni kell, az biztos, viszont itt messze nincs annyi pénz, mint Angliában.

A francia bajnokság is nagyot lépett előre: van BL elődöntős csapatuk, míg a negyeddöntőben kettő is volt. A bajnokságban a Marseille vezet, utána pedig a meglepetés csapatok: Auxerre, Lille, és az idén feljutó Montpellier. Csak utánuk jön a BL elődöntős Lyon és a BL nyolcaddöntős, tavalyi bajnok Bordeaux. A Lyonnál évek óta tudatosan építik a csapatot, míg a Bordeauxban Laurent Blanc egy év alatt bajnokot kovácsolt belőlük, nem engedte el a sztárjait(Samakh, Gorcuff), de ez idén kevésnek bizonyul.

Olaszországban az Inter még triplázhat is, bár még semmit nem nyert, főleg, hogy a Roma, ha nyer vezeti a bajnokságot. Ranieri csapata óriási sorozattal ért fel az első helyre, többek közt az Intert is legyőzte a pár forduló után kiesőjelölt csapat. Leonardo Milanja biztos harmadik, azt gondolom a brazil tréner kihozta a keretből a maximumot. A Milannak voltak jó meccsei is az idényben, de kisebb-nagyobb hullámvölgyei is. Ebből az idős, elkényelmesedett keretből nem lehetett többet kihozni, főleg, hogy sérültjeik is vannak bőven.  A Palermo és a Samp óriásit csatázik a negyedik helyért, a Juve lassan az EL indulásnak is örülne, a Fiorentina és a Genoa csak a kilencedik és a tizedik. A Lazio tragikus idényt fut: csak három pontra van a kiesőzónától.

Spanyolországban számítani lehetett rá, hogy a Barca és a Real fog harcolni az első helyért, most a Barca egy ponntal vezet(ha ugyanannyi ponttal végeznek, akkor a Barca az első, mert jobb az egymás elleni mérlegük), de ők még a BL-ben is érdekeltek. Érdekes lenne, ha a 250 millió eurós Madrid nem nyerne semmit, és már csak a bajnokságban érdekeltek, míg a tavalyi hatkupás Barcával is könnyen megeshet mindez, mert a BL-ben nem állnak jól, és a bajnokságuk is könnyen elúszhat. A Valencia biztos harmadik, a negyedik helyért a meglepetés Mallorca és a Sevilla harcol, a Villareal jó második félévének kösznhetően már hatodik, az Atletico csak tizedik.

Idén rettentő izgalmasak az európai topligák, még sehol nem dőlt el semmi, a BL-ben is sok a meglepetéscsapat(nem hiszem, hogy sokan várták a négy közé a Lyont és a Bayernt). A következő idényekben fog eldőlni, hogy ki az, aki hosszabb távra építette csapatát, ki az akinek csak egy fellángolás az idei idény, és így tovább. Aki teheti nézzen meg minnél több meccset, hiszen mostantól csupa vérre menő harc lesz, akármelyik felsorolt bajnokságban.

Címkék: foci bl európai foci

 

A bejegyzés trackback címe:

https://altervilag.blog.hu/api/trackback/id/tr311919101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a NĂ©pkertben.

süti beállítások módosítása