C&S: pt3 - A világot, ingyen, azonnal!

turczia42 , 2009.11.16. 22:00

A világ nem elégszik meg akármivel. Sem az olcsóval. Sem a gyorssal.
Neki minden kell, ingyen, azonnal. ÉS BUMM! Így lett a Csokapik!
Na jó nem... így lett a torrent.
Sorozatom utolsó előtti részének lehetne az is a címe, hogy:

Kincs, ami nincs, de legalábbis hivatalosan nincs...

Mert tényleg nincsen, mégpedig azért, mert ha lenne, akkor az egész Föld úgy csődbemenne, hogy még azt is kétségbe lehetne vonni, hogy valaha is létezett(mármint a Föld). Képzeld el, hogy letöltesz a netről ingyen egy mosógépet! Hát ez kétségkívül lehetetlen. Ezért mondják, hogy torrent igazából nincs is. Mert hát nem lehet MINDENT letölteni. Érdekes módon torrent viszont van...

A torrent egy fájlkiterjesztés, amit a BitTorrent protokollhoz használnak, hogy független internetkapcsolat ellenében BitTorrent alapú torrentletöltő webközpontokból .torrent fájlokat tölthessünk le olyan felhasználóktól(és nem a netről), akiknek megvan(seedek), illetve akik letöltik(seed), megosztják(leechek, ez nem minden letöltőközpontban engedélyezett) vagy éppen használják(seed). Emellett vannak olyanok is, akik tőled töltik le, ők a peerek. Ilyen kiterjesztésű fájlok letöltéséhez egy erre kifejlesztett és tökéletesített program szükséges, a(z) µTorrent(van aki utorrentnek, van aki jútorrentnek mondja).

Ilyen letöltőközpont például az isoHunt, a torrentLeech és a ThePirateBay. Ez utóbbiról szeretnék beszélni egy kicsit.

A torrentelés - mielőtt félreértés esnék, felhívom a figyelmet - illegális.
Ezt a hátrányt legjobban a ThePirateBay hasznája ki, aki nem azt várja a felhasználóitól, hogy feltöltsék a legálisan megvett fájlokat a szerverre(mert ez többnyire így megy), hanem ellopja a kívánt tartalmat egyenesen a terjesztő(cég, készítő, stb.) kezéből. Ez óriási botrányt keltett egy idő után és mostanra addig fajult a dolog a TPB számára, hogy vannak napok, amikor teljesen le kell kapcsolniuk a szervert, hogy ne tudják őket elérni az ellenőrzők. Az ilyen helyektől, mint a TPB, a világ gazdasága elég nagy százalékban(kb. 40) romlott és romlik. Az emberek már inkább ingyen szerzik meg, minthogy a boltban végigálljanak egy sort, egy 1000ft-os filmért...

Ezek után én csöndben megjegyezném(remélem ezt az oldalt nem olvassák az erre jogosult felügyelők), hogy itt mellettem, körülbelül 8000 amerikai dollárnyi, ingyenesen letöltött(és nem kalózkodott) film és sorozat található, emellett hetente töltünk le a családban zenei cd-ket, tízezer forintos játékokat és mindenféle dologokat.

Szóval nem azt akarom mondani, hogy rossz a torrentelés, mert igaza van annak, aki azt állítja, hogy miért vegye meg, ha ingyen is megszerezheti.
De, ha túl sokáig csináljuk, a végén belebukunk. Nem mi, hanem a világ.

Sorozatom utolsó részében egy kis összefoglalást fogok tartani.
Címe: A világ összekapcsol

Címkék: vélemény gazdaság torrent világ számítógép

 

A bejegyzés trackback címe:

https://altervilag.blog.hu/api/trackback/id/tr471477191

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.

Theme by Laptop Geek. Blog.hu-ra alkalmazta: a Blog.hu Sablonok a NĂ©pkertben.

süti beállítások módosítása